Vegan Abrikozenscones om bij weg te dromen

vegan abrikozenscones

Dit scones recept van Lisa Jansen van Taarten van Jansen moet ik echt met jullie delen! Ik was dan ook heel blij dat ik dat mocht van haar. Voor wie Lisa niet kent zij is een vegan taartenbakster met een missie en deze missie heet Big Vegan Sister @bigvegansister. Hier deelt zij tips over vegan eten en leven maar ook body positivity. Ik wilde natuurlijk wel een kleine twist maken. Dol ben ik op abrikozen en zo waren de abrikozenscones geboren. Kijk dus ook even op haar site waar nog meer lekkere baksels staan en zodra haar bakboek uitkomt ben ik de eerste die in de rij staat op haar familie na dan 😉.

Al een tijdje geleden ging Lisa live op Instagram @taartenvanjansen om ons de tips en tricks de leren over hoe je scones moest maken. Wat was dat een heerlijke livesessie. Ik wist dat ik dit thuis wilde gaan maken. Het is zo gemaakt en echt een feestje voor op de ontbijttafel of bij een high tea. Ik had alle ingrediënten in huis op de stekers na. Om een perfect gerezen scone te hebben moet je steker vlijmscherp zijn. Gelukkig had ze hier ook een tip voor en zo stond ik een paar dagen later in de winkel van Dille en Kamille om de stekers te kopen. 

Ingrediënten

500 gram bloem
extra bloem voor het uitrollen
4 tl bakpoeder
1 tl zeezout
60 gram suiker
150 gram koude plantaardige margarine  (Albert Heijn, een  blok)
250 ml sojamelk
extra sojamelk voor het bestrijken
handje abrikozen

Bereidingswijze Vegan Abrikozenscones

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Doe het bakpapier alvast op de bakplaat dat scheelt straks weer stressen.
  3. Snij de abrikozen in kleine blokjes.
  4. Zeef de bloem met het zout en de bakpoeder in een grote kom.
  5. Voeg daarna de suiker toe aan het bloemmengsel en roer door met een garde zodat het zich goed verdeeld.
  6. Snij de margarine in kleine blokjes en voeg deze ook toe aan het bloemmengsel.
  7. Wrijf de klontjes boter samen met de bloem tussen je vingers en wrijf net zo lang totdat je een fijn kruimeldeeg hebt (dit hoeft niet perfect te zijn). Dit doe je in de kom waar alle ingrediënten inzitten.
  8. Maak een kuiltje in het midden en giet de helft van de sojamelk er in.
  9. Spatel het deeg er rustig doorheen om alles te mengen. Het deeg moet zo min mogelijk bewegen en kneden.
  10. Voeg hierna de sojamelk in delen toe en maak hiervan een redelijk plakkerig deegje.
  11. Voeg ondertussen ook de abrikozen toe als je de melk aan het toevoegen bent.
  12. Strooi wat bloem over het aanrecht heen en haal het deeg uit de kom.
  13. Druk het deeg lichtjes samen tot één geheel. Let op: NIET KNEDEN.
  14. Strooi wat bloem op de bovenkant van het deeg en de deegroller.
  15. Rol het deeg voorzichtig uit tot ongeveer 3 cm dik.
  16. Steek de scones uit met een scherpe steker en leg ze op de bakplaat.
  17. Heb je deeg over druk deze dan weer voorzichtig tegen elkaar en steek ze uit.
  18. Bestrijk de scones met een laagje sojamelk.
  19. Zet de scones 15-18 minuten in de oven.
  20. Als de abrikozenscones afgekoeld zijn besmeer ze dan met een dikke plak vegan boter.

Geniet ze!


  • Dit recept zorgt ervoor dat je ongeveer 15 abrikozenscones van 7 cm doorsnee kan maken.
  • In dit recept maak ik het deeg met de hand maar je kan dit ook doen met een keukenmachine of een kruimeldeegmenger maar ik vind het lekker rustgevend op de zondagochtend.
  • Zorg ervoor dat de boter zo koud mogelijk blijft zodat de textuur van de scones mooier blijft.
  • De scones zijn het lekkerst op de dag dat je deze maakt mocht je er toch een paar willen bewaren zorg dat ze dan bewaard worden in een afgesloten doos buiten de koelkast.
  • Ben jij ook gek op abrikozen misschien zijn deze recepten dan wat voor jou: Granola, Tutti Frutti, Bonbons, Granola repen
  • Als jij deze Abrikozenscones gemaakt hebt, laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!
Facebook
PINTEREST
PINTEREST
Instagram
Follow by Email

Leave a Reply