Robert van Beckhoven

Bij Robèrt – koekjes bakken

Op een druilige januari dag was ik op zoek naar een cursus broodbakken maar helaas was de prijs van die cursus overal op het internet net iets te veel voor mijn portemonnee. Al zoekend over het internet kwam uit bij een bakkerij met leuke workshops. Naast broodbakken waren er ook workshops voor een (halve) dag. Omdat ik de laatste tijd best druk bezig ben met koekjes en cupcakes was mijn interesse meteen gewekt toen in deze workshop zag. Zo ongeveer bij betaling kwam ik erachter dat er wel een hele bekende man op deze website stond.

Afgelopen vrijdag was het dan zover koekjes bakken bij Robèrt. Ik kom aanrijden en zoals gemeld wordt zijn er wegwerkzaamheden en zet ik mijn auto op het parkeerterrein achter het pand. Het terrein is volop in aanbouw. De vroegere leerfabriek worden nu omgebouwd tot bakkerij, café en kantoren waarbij de buitenmuren blijven staan. Ik hou wel van deze stijl!

Ik meld mij in de winkel en wordt vriendelijk welkom geheten. De winkel is kleiner dan ik had gedacht. Ik mag binnendoor langs de bakkerij lopen, waarbij je de bakkerij in kan kijken door een glazen wand. Zo nieuwsgierig als ik ben, kijk ik natuurlijk even hoe alles eruit ziet. De bakkerij is stukken groter dan de winkel. Robèrt is aan het werk in de bakkerij en zwaait als ik voorbij kom lopen. Als ik het hoekje om loopt staat Robèrt daar en vraagt mij of ik de weg weet naar het cursus lokaal en pakt mij hierbij gezellig vast. Echt iets Brabants!

In het voorportaal van de cursusruimte worden we getrakteerd op koffie/thee en een heerlijk gebakje. Deze was al snel verorberd. Omdat de cursus op vrijdagmiddag gegeven wordt en Robèrt dan tv opnamen heeft voor omroep Max, wordt de cursus gegeven door Peter en zijn team.

Hij begint zijn welkom met: Goedemiddag bakkers,
Ik kijk toch even om mij heen of er iemand binnenloopt, maar hij bedoelt toch echt ons. Na ontvangst van het receptenboek gaan we in tweetallen aan het werk. Ik werk samen met Pauline. We verzamelen ons bij de werkbank van Peter waar het eerste gedeelte van de stroopkoekjes wordt uitgelegd en vervolgens gaan wijzelf aan de gang.

Robèrt komt toch nog even langs om te kijken hoe wij aan het werk zijn. Ik voel me net een kind van 6 maar ik ga echt niet om een foto vragen. Tot dat anderen dit wel doen en kan ik natuurlijk niet achterblijven met knikkende knieën.
Het tempo zit er goed in. Pauline en ik hebben niet het idee dat we langzaam werken maar toch staan we als laatste bij de werkbank voor de volgende uitleg. Ondertussen ligt het deeg in de koelkast en gaan we verder met het deeg voor de krakelingen. Peter laat zien hoe je krakelingen spuit. Het ziet er heel gemakkelijk uit maar bij het uitproberen blijkt het toch net iets anders te gaan. Ik denk maar zo, liever dat het hier “fout” gaat dan thuis. Ondertussen lachen we ook veel en gaat de tijd snel voorbij. Het laatste koekje is alweer aan de beurt, het Romia koekje. Of zoals André van Duin zegt Romia koeeeek. Je kan deze zo groot maken als je wilt. Als kers op de taart wordt er nog een vlinderkoekje voorgedaan.
 Wat gaat de tijd snel. De koekjes zijn ondertussen uit de overgehaald en we verdelen de koekjes onderling. We sluiten de workshop af met een drankje en een certificaat. Ja, geslaagd haha.
Omdat het einde van de middag is en het tegen file tijd is ga ik nog even naar de bakkerij en neem daar een croissant mee voor onderweg en een zalmquiche voor zaterdag.
Met mijn tas vol koekjes en in mijn handen de quiche en croissant neem ik afscheid van Bij Robèrt. Wat was het een fantastische middag, ik ga dit zeker nog een keer doen ♥

1 Response

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.