Crazy for food

Crazy for Food

Wie is er nou niet Crazy for Food? Het enige wat misschien leuker is, is om het te bereiden voor je lief of vrienden en met Valentijn is het natuurlijk extra bijzonder.
Bepaalde gerechten maak je vaker omdat je daar gek op bent maar waar ik altijd erg benieuwd naar ben is wat is het verhaal achter het recept. Hieronder vertellen drie lekkerbekken over hun recept.

Do haar Spinazietaart is bij ons op het werk al een begrip voordat we deze geproefd hebben omdat haar vriend regelmatig verteld hoe lekker dit is en niemand kan tippen aan haar bereidingswijze. Het leuke is dat het één van de eerste recepten is die Do leerde maken van haar stiefmoeder en nu bekend staat als ‘Do haar specialiteit’.
Zoals Do zelf zegt: één van de weinige gerechten die wel smaken als ik kook 😉
Je snapt het natuurlijk al deze Spinazietaart wordt regelmatig bereidt als vrienden en familie langskomen.

 

Welke ingrediënten heb je voor de Spinazietaart nodig?
1 pak diepvries spinazie
1 grote prei
1 ui
500 gram (vegetarisch) gehakt
1 pak bladerdeeg
boter
zoetzure saus
peper, zout, paprikapoeder
paneermeel
knoflooksaus

Bereiding
1.   Ontdooi de bladerdeeg
2.   Verwarm de oven voor op 175 graden
3.   Snij de ui
4.   Bak het gehakt en uien voeg naar smaak zout, peper en paprikapoeder toe
5.   Zet de spinazie op laag vuur aan
6.   Snij ondertussen de prei
7.   Voeg prei aan gehakt toe en voeg naar smaak zoetzure saus toe
8.   Smeer de springvorm in met boter.
9.   Voeg paneermeel er aan toe.
10. Bekleed het springvorm met lichte ontdooide bladerdeeg
11. Laat de iets verwarmde spinazie uitlekken
12. Voeg gehaktmengsel toe in de met bladerdeeg bekleedde springvorm
13. Voeg daarboven op de uitgelekte spinazie toe
14. Vouw de bladerdeeg naar binnen en maak hem dicht met de 3 overgebleven bladerdeeg stukken
15. Zet de spinazietaart in de voorverwarmde oven en laat hem rustig in 45 minuten gaar worden
16. Vergeet vooral niet de spinazietaart te eten met knoflooksaus, dat maakt de taart compleet!

 

Hanneke van Culinea verwent haar man zo af en toe met een Amerikaans ontbijt .
Manlief komt namelijk uit Amerika en zeg nu zelf wat is er nu lekkerder dan de dag beginnen met
Kruidige Koffie pannenkoekjes.

Tip: Als je een goede antiaanbak pannenkoekpan hebt, hoef je geen olie te gebruiken. Dit zit namelijk al in het beslag

 

Welke ingrediënten heb je voor de Kruidige Koffie Pannenkoekjes nodig (12 stuks)?
2 eieren
45 gr lichtbruine suiker
125 ml Griekse yoghurt
120 ml koude espresso
60 ml zonnebloemolie
175 gr zelfrijzend bakmeel
1 el bakpoeder
1 el speculaaskruiden
1 snufje zout
Maple syrup

Bereiding
1. Klop in een kom de eieren schuimig met de suiker.
2. Voeg de yoghurt, koffie en olie toe en meng alles goed door elkaar.
3. Meng dan de bloem, bakpoeder, kruiden en zout erdoor met een spatel (hoeft geen superglad beslag te worden).
4. Verwarm een platte pannenkoekenpan op middelhoog vuur.
5. Schep 2 eetlepels beslag in de pan en bak het pannenkoekje tot er luchtgaatjes in de bovenkant verschijnen (ongeveer 1 minuut).
6. Draai het pannenkoekje voorzichtig om en bak de andere kant ook ongeveer 1 minuut. (In een grote koekenpan kan je meerdere pannenkoekjes tegelijkertijd bakken).
7. Bak op deze manier nog meer pannenkoekjes van het beslag, leg ze op een schaal of bord en houd deze warm in de oven.
8. Lekker met wat maple syrup erover.

Marianne van Cookingmar heeft het recept voor Ash Reshteh (Iraanse vegetarische soep)
geleerd te maken door haar schoonzusje.
Ik vind het altijd leuk om te zien dat gerechten overgedragen worden naar een volgende generatie en wat zij met dit recept doen.
Ash Reshteh is een maaltijdsoep die je in een handomdraai maakt en welke ook makkelijke is in te vriezen.

 

 

 

Welke ingrediënten heb je nodig voor Ash Reshteh?
4 uien
125 gram kikkererwten
125 gram linzen
125 gram kidneybonen
125 gram noodles
40 gram bieslook
30 gram selderij
60 gram peterselie
30 gram dille
2 el gedroogde munt
2 tenen knoflook
2 el bouillon poeder
1 el zout
1 tl kurkuma
1,5 liter water

Bereiding
1.   Laat gedroogde bonen, erwten en linzen eerst 15 minuten koken. Gebruik je deze uit pot of blik dan voeg je ze op het laatst toe voordat je de noodles toevoegt.
2.   Snij de ui klein en pers de knoflook uit.
3.   Bak de ui samen met de knoflook glazig.
4.   Maal de bieslook, selderij, peterselie en dille fijn in de keukenmachine.
5.   Doe de ui, knoflook en alle fijngemalen kruiden in een soeppan.
6.   Voeg de bouillon, zout en kurkuma toe.
7.   Voeg het water toe en laat dit aan de kook komen.
8.   Zet het vuur zachter en laat 20 minuten koken.
9.   Voeg de noodles toe en laat nog 10 minuten koken.
10. Voeg als laatst de gedroogde munt toe en roer goed door.
11. Breng op smaak met zout en peper.

Heb jij een bijzonder verhaal bij een recept dan ben ik erg benieuwd. Laat je mij het weten?

Wat kook ik op Valentijn? Dat is nog een verrassing (ook voor mij) maar ik hou jullie op de hoogte via Instagram.

Liefs, Anouk