Boatman Lamin Lodge

Gambia op excursie in de natuur (3/4)

Dag 5 Lamin Lodge Mangrove

Vanochtend is het extra vroeg, op excursie in de natuur. Ik word om 05:10 opgehaald voor een boottocht door de mangrove. Het is een niet al te lange rit waarbij we nog in het donker aankomen bij de Lamin Lodge. Hier worden we getrakteerd op koffie en thee en dat gaat er best in zo op de vroege morgen. De zon begint langzaam op te komen en iedereen is stil en onder de indruk van de omgeving.

Boottocht

Als het licht begint te worden gaan we met 4 grote kano’s het water op en kunnen we de zon verder zien opkomen. Het is zoo stil en rustgevend dat iedereen een beetje bijkomt van de “stad” en de ongemakken. Ik had dit niet willen missen.

Oesters

In de mangrove hangen oesters aan bomen en zijn alleen te zien bij laag water. Laten wij nou net dat geluk hebben. Er zijn ook heel veel vogels en andere dieren aanwezig. Ik ben nooit zo goed in het onthouden van deze namen “bloos”. Maar wat genieten we allemaal in stilte van deze omgeving.

Gambiaans ontbijt

Bij terugkomst staat er een heerlijk ontbijt klaar met Gambiaanse invloeden. Mjamm!!

Jeff de fotograaf

Op weg naar de bus raak in aan de praat met de Engelse Jeff. Van gepensioneerde leeftijd is Jeff en aan zijn kleding te zien een echte vogelaar. Ik ben namelijk een beetje jaloers op Jeff. Daar waar ik twijfelde of ik een simpele camera moest meenemen heeft Jeff een telelens bij zich waar je U tegen zegt. Jeff wil met liefde zijn foto’s delen en hem credits geven hoeft niet want hij heeft geen sociale media en hij is volgens hemzelf maar een amateur. Deze amateur geef ik graag alle credits want de voorproefjes die ik heb gezien zijn al geweldig! Dus de fotocredits voor deze dag gaan allemaal naar Jeff voor alle dieren.

Abuko Nature reserve

We maken nog een wandeling dichtbij de mangrove waar we verder op fotojacht gaan naar dieren van roofvogels tot mieren.

Afrikaans lunchen

Samen met de Engelse Laura ga ik lunchen omdat dat gewoon gezellig is. Mijn eerste echte Afrikaanse lunch 😃 en wat blijkt ik heb op dag 1 ook al Afrikaans gedineerd ☺️.

​Dag 6 Kuntah Kinta Eiland

Ook vandaag is het een vroegertje maar niet zo vroeg dat ik een vroeg ontbijt moet aanvragen. Vandaag ga ik naar Kuntah Kinta Eiland. Ook wel bekend als James Island en bekend van de tv serie/documentaire/boek Roots. Slaven uit de West-Afrika werden hier twee weken vastgehouden voordat ze werden verscheept naar o.a. Amerika, Engeland. Ook de Nederlanders deden hier aan mee door het transport te verzorgen onder leiding van Admiraal Ruijters.

Op de boot

We rijden weer naar de haven van Banjul waar we deze keer niet met de ferry gaan maar in een soort van luxe vissersboot stappen, zoals je die ook in Griekenland ziet voor water excursies. Waarbij ik nog denk dat we naar de overkant varen blijkt dat we 2,5 uur gaan varen. Okee!! Dit was mij niet verteld….ik weet niet of ik dan was gegaan. Ik heb namelijk niet zulke zeebenen….Maar we zijn er nu toch dus niet zeuren en gewoon gaan zitten. Gelukkig vinden we een plekje buiten aan de voorkant van de boot. Zij waren ook mee naar Fahala wildpark. De dag begint bewolkt maar dat is helemaal niet erg aangezien het al wel een graadje of 27 is. We worden deze vroege morgen niet verwend met koffie of thee maar met Sangria. Ergens op de wereld is het wel 17:00 uur 😊 We varen rustig over de rivier die de eerste 100km zout water heeft en daarna overgaat in zoet water. Er schijnen hier dolfijnen te zwemmen maar die laten zich niet zien.

Naar school

Tijdens het middaguur komen we aan bij Kuntah Kinta eiland maar gaan eerst naar het vaste land waar het museum staat en de historie wordt verteld. We maken ook een wandeling in het dorp waarbij we ook schriften, pennen en snoepjes kunnen kopen om te geven aan de school die hier zit. We komen bij de school aan en alle kinderen staan buiten zoals je ook op een schoolfoto gaat en schreeuwen Thank You meerdere minuten achter elkaar. Mijn hart breekt en er biggelen meerdere tranen. Die gelukkig worden verbergt door mijn zonnebril. Ik zou ze het liefst allemaal meenemen. Wat hebben wij toch een geluk in ons kikkerlandje!

The Chief!

We mogen ook nog naar The Chief van het dorpje en dit blijkt een dame te zijn. Bij gebrek aan een zoon mocht zij de chief worden omdat ze leiderskwaliteiten had. Nou dat hebben we gemerkt 🤣. We konden een certificaat kopen waarop stond dat we in dit dorpje waren geweest en er mocht een foto met de chief worden gemaakt voor maar 50 Dalasi (1 euro). Je moest je naam er wel even zelf opschrijven😉.

Marechaussee

Hoe vriendelijk en leuk mensen hier in Gambia ook zijn, het gaat uiteindelijk maar om 2 dingen geld en je telefoonnummer bemachtigen zodat ze kans hebben op “rijkdom” .Tijdens deze wandeling raak ik aan de praat met een man die ons begeleidt. Hij werkt als marechaussee voor de Gambiaanse overheid. De overheid wil dat toeristen een fijne ervaring hebben en niet dat ze worden lastig gevallen of dat er geld wordt ontfutseld. Ik dacht nu is de kans om vragen te stellen zonder dat het uitloopt op de vraag of ik internet gebruik of dat hij zijn telefoonnummer mag geven en ik natuurlijk de mijne aan hem. We hebben een leuk gesprek en ik weet al veel meer maar helaas loopt ook dit gesprek zo af. Wat echt jammer is want ze zouden zoveel meer respect krijgen in mijn ogen als ze de laatste vraag niet zouden stellen.

Met de kano

We gaan weer naar de boot waar we in grote kano’s stappen om naar het eiland Kuntah Kinta te gaan. Het eiland is door erosie 5x kleiner geworden en staat nu op de lijst van UNESCO. Wij zien wat er nog over is van het gebouw waarin de slaven werden vastgehouden. De enige kans op vrijheid was om naar de overkant te zwemmen. Aan de overkant stond een paal zodat zij wisten dat als ze dat redde dat ze vrij waren. Toen kon men nog niet zwemmen en was het water veel wilder en dat betekende dat iedereen onderweg verdronk. Daarom heette het ook wel Point of no return.

Dolfijnen

Het begint al begin van de namiddag te worden en we varen terug naar de haven van Banjul. Opeens zien we in de verte en dolfijn boven water komen. Net te ver om een foto van te maken en iedereen hoopt dat de dolfijnen dichterbij komt. We hebben het geluk dat één van de dolfijnen onder en langs onze boot komt zwemmen en ik besluit om er maar een video van te maken omdat een foto maken wel heel riskant wordt. Dit is echt de mooiste afsluiting van de dag.

*Hier moet ik nog even kijken hoe ik het filmpje kan uploaden*

Hotel eten

We komen lekker laat aan in het hotel en puf om de strip op te gaan om te eten heb ik niet. Dus kijk ik in het hotel wat er te eten is. Ze hebben vandaag een buffet maar helaas niet voor de vegetariër, buiten het slablaadje om. De chef wil wel wat voor mij maken maar aangezien ik weet dat ze met basic ingrediënten koken kijk ik wat ik op het buffet zie staan en denk na wat ze bij het ontbijt serveren. Het wordt een pasta met roomsaus en champignons. Helaas kent dit hotel geen kruiden anders had ik het graag daar nog wat van voorzien. Maar ach peper en zout doen ook een heleboel 😉.

Nieuwsgierig

Ben je nog steeds nieuwsgierig? De laatste twee dagen in Gambia komen eraan. Zou ik nog een beetje gaan relaxen of wordt het weer een dag vol indrukken?