Hotel Mansea Beach in Kololi

Onderweg naar The Gambia (1/4)

Dag 1 Het Vertrek

Wat is het vroeg! De schipholtaxi komt om 2:30 en ik heb eigenlijk niet geslapen. Nog te lang met het huis en werk bezig geweest. Gelukkig voel ik mij wakkerder dan ik had gedacht en kan ik gewoon het gesprek aangaan met chauffeur Fred. Daar ga ik dan naar Gambia! Op Schiphol aangekomen begint het mij een beetje door te dringen. Best even eng.  IK GA NAAR GAMBIA! Ik zie dat ik mijn koffer kan wegen en benieuwd. Volgens mij zit er wel 50 kg in maar gelukkig heb ik het precies afgewogen op 20 kg. Heeft dat bakken toch ergens zin voor gehad 😉. Helaas was de gastvrouw op Schiphol met het verkeerde been uit bed gestapt want als je niet online had ingecheckt dan moest te dat nu maar even doen. Ook de koffers moesten we zelf regelen. Ik dacht waar is die ouderwetse gastvrouw die je helpt met een glimlach. Ik was natuurlijk diegene die niet online had ingecheckt omdat ik het prettiger vind om dat op Schiphol te doen. Maar ach zij kan er ook niks aan doen dat wij zo vroeg moeten inchecken 😉 Het leukste van Schiphol is natuurlijk de paspoortcontrole 😃 vooral als je alleen gaat. Reist u alleen??? Ja, maar je mag best mee hoor met jou wil ik best een beschuitje eten dacht ik.

Taxfree & Vliegen

Shop till you drop op Schiphol heb ik eigenlijk nooit gedaan. Mensen met overvolle tassen snap ik dan ook niet helemaal. Tijd om te vliegen! Ik stap het vliegtuig in en zoals altijd bekruipt mij een onprettig gevoel. Wat doe ik nu? Straks is het niet leuk! Ik wil naar huis! Ik ga naar Gambia WAAROM? Wie heeft dit VERZONNEN? Gelukkig verdwijnt dat gevoel ook weer 😃 en ik dommel grotendeels van de tijd met dank aan mijn buren die niet naar de wc gingen. De landing gaat goed en nu is het tijd om te kijken of de koffer ook is aangekomen 😃. Het duurt even voordat mijn koffer er is maar ook dan kan ik op zoek naar de hostess van Tui.

Busje komt zo

Zodra de deuren openen weet je dat je in Gambia bent. Ik kan de reisleiding niet meteen vinden en loop naar de plek waar de bussen staan. Met wat vragen kom ik bij het juiste busje met mijn veel te grote koffer (volgens de Gambiaan). De koffer wordt op het dak van het busje gegooid. Of ik even een Euro wil afgeven! Uhh daar had ik niet aan gedacht. Ik heb alleen briefgeld maar ook dat is geen probleem en er wordt netjes gewisseld. Daar gaan we dan, de eerste kennismaking met Gambia. Het is best even schrikken als we de eerste kilometers maken. Je wordt je opeens heel erg bewust dat je in een derde wereld land bent en in welke rijkdom en cultuur jezelf leeft. Het toch wel een kleine shock. We slaan af naar het hotel. Het is een zandweg met hobbels en gaten waar Rijkswaterstaat graag een rood kruis boven had gezet.

Mansea Beach

Het inchecken in het hotel gaat redelijk snel en daar sta ik dan op de hotelkamer. Simpel maar het bed is goed en dat is het belangrijkste. Ik besluit om naar het strand te gaan dat is nog geen 200 meter van het hotel. De beveiliging van het hotel en de dame van het winkeltje vragen wat ik ga doen. Ik zeg ik ga even naar het strand. Volgens hun moet ik iemand meenemen zodat ik niet lastig wordt gevallen. Maar deze independant woman vindt dat ze dat alleen kan. Je moet alles een keer proberen en ik ben niet voor niets 42 geworden 😊

Kololi strand

Ik was de poort nog niet uit en daar begon het al. Iemand die wel wilde dat ik met zijn Tours mee ging en natuurlijk ga je het eerste gesprek aan en bedank je daarna vriendelijk en loop je verder. Binnen 5 meter staat de volgende Gambiaan naast je die je vriend wil zijn. Heb je deze succesvol afgepoeierd dan denkt de ander dat hij misschien wel kans heeft. Je snapt dat 200 meter dan best lang is maar dat maakt het allemaal goed als je de zee ziet. Ook daar houden de verzoekjes niet op. Ik besluit om in het water te gaan lopen en opeens is het een stuk rustiger. Ik denk dat de Gambiaan niet van natte voeten houdt. Bij terugkomst in het hotel wordt ik ondervraagd of alles is goed gegaan en ik vertel dat 10x getrouwd ben, 6x zwanger had kunnen zijn en oja er houdt ook nog iemand van mij. Op zich best lekker voor je ego 🤣🤣 Omdat ik gewoon bekaf ben besluit ik om de eerste avond in het hotel te eten. Ik merk dat vegetarisch eten hier niet onmogelijk is maar wel een uitdaging. De Gambiaanse keuken draait vooral op kip, vlees en vis

.

Dag 2 Aan tafel

De wekker gaat. Ondanks dat het best vroeg is voor de zondag (8:00 uur) ga ik er uit want ik ben best benieuwd hoe een Gambiaans ontbijt er uit ziet. Gezien de armoede hier denk ik aan veel fruit omdat je langs de weg overal kleine fruitstalletjes tegenkomt. Tot mijn verbazing is er een Engels ontbijt met Edam kaas. Ik moet toch wel een beetje grinniken. Daar gaat mijn Gambiaanse ontbijt. Mocht je nog een lekker ontbijtje zoeken bekijk dan even de ontbijtpagina op de blog. Wel serveren ze pawpaw fruit.

Excursie of Excurnon

Deze ochtend komt Robin van TUI langs om te vragen of alles naar wens is en ik boek een aantal excursies zodat ik dat niet bij de local hoef te doen want dan weet je nooit waar je terecht komt. Tui heeft de excursies ondergebracht bij The Gambian Experience. Zij zijn geen reisbureau maar zoeken lokale mensen die de beste excursies en uitstapjes aan mensen kunnen aanbieden.

De paden op de lanen in

Ik besluit om de omgeving met de benenwagen te verkennen. Ook nu wordt er door de beveiliging gevraagd wat ik ga doen en als ik vertel dat ik nu alleen de andere kant op ga vragen ze alleen of ik het zeker weet. Gambia is niet onveilig maar er zijn bumpsters die je lastig kunnen vallen. Als er een goede Gambiaan met je meeloopt heb je hier geen last van want denken ze dat je bij hem hoort. Er zijn trouwens meer goede Gambianen dan slechte mocht je twijfels hebben. Ik loop net op de hoofdweg en ben nog een beetje zoekende en de eerste Gambiaanse man spreekt mij aan. Ik denk daar gaan we weer 🤪. Maar het gesprek loopt geheel anders. Embrima werkt in de apotheek en heeft net de apotheek afgesloten want op zondag zijn ze alleen in de ochtend open. Hij vraagt mij waar ik naar toe ga en ik denk ik waag het erop. Scheelt mij weer mannen van mij afslaan 😉. Hoewel het gesprek best gezellig is merk ik dat ik toch ook wel een stuk alleen wil lopen. Helaas gaat dat niet in deze cultuur. Ondertussen merk ik ook dat ik de verkeerde kant op loop maar ik dacht als jij wil mee lopen dan zal ik je hebben. Dus loop ik naar het volgende dorpje. Waarbij toch echt wel de vraag krijg hoeveel ik in NL loop. Hihi hij moest eens weten. Ik doe dit met mijn ogen dicht.

Fruit & Water

Op de terugweg loop ik langs een fruitstalletje en neem daar vers fruit mee. Helaas is het mango seizoen net voorbij en hebben ze deze niet. Even later nemen we wat te drinken bij een winkeltje waarvan je het aan de buitenkant niet ziet. Het leuke was nog het betalen. 2 flesjes water en een koolzuurhoudend drankje kosten 55 Dalasi. Dat is 1 euro. Dat zijn dus de locale prijzen al zijn de toeristische prijzen ook niet duur maar je moet wel opletten. Ebrima besluit bij terugkomst in het dorp naar huis te gaan.

Holland in Gambia

Ik zie heel onverwachts Pannenkoekenbar Tejo en besluit om daar nog wat te drinken en de wifi te gebruiken. In de hoop daar op het terras niet lastig te worden gevallen. Ik kijk stiekem op de kaart en ze hebben een pannenkoek met dame blanche. Wie kan dat nou niet weerstaan. Mijn lievelingstoetje met een pannenkoek. Het is vakantie dus voor 1 keer Hollands genieten in Gambia.

Indië in Gambia

‘s avonds ga ik samen met 2 meiden uit Almere uiteten op de strip van Kololi . Deze dames verblijven hier drie dagen en gaan daarna nog een aantal dagen naar een lodge. Het blijkt dat één van de meiden veganist is en een beetje hetzelfde probleem heeft als ik met eten. Dus i.p.v. Gambiaans te eten gaan wij Indisch eten bij de Mango Bar.

Nieuwsgierig

Op dag 3 ga ik erop uit met een Gambiaan. Hoe dit verloopt kun je lezen in deel 2 die heel binnenkort verschijnt.

1 Response