Appeltaart zonder toeters en bellen

Appeltaart

Ouderwets gezellig

Hoe oud het recept van appeltaart is weet ik niet maar het lijkt in Nederland over te gaan op generaties. Het heeft ook wel een ouderwets gezellig gevoel als iemand vraagt of je een appeltaartje wil bij je koffie of thee. Het liefst natuurlijk net uit de oven en voor de liefhebbers met slagroom. Visualiseren jullie het al?

Ingrediënten

Springvorm ø26 cm (ongeveer 12 stukken)
200 gram boter
200 gram witte basterd suiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei ( voor het deeg en het bestrijken van de taart)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1,5 kg Granny Smith (niet geschild)
75 gram kristalsuiker
3 tl kaneel
15 gram paneermeel

Bereidingswijze Appeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Klop het ei los en verdeel in twee delen. De ene helft is voor het deeg en de andere helft is voor het bestrijken van de taart.
  3. Meng de basterdsuiker, boter, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanille suiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen.
    (Is je deeg nog te droog, doe dan wat boter op je handen  en kneed het nog even goed door)
  4. Schil de appels en snij deze in plakjes.
  5. Vermeng de appelplakjes met de suiker en kaneel.
  6. Vet de springvorm in en bestuif met bloem (Je kan ook bakspray gebruiken).
  7. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken.
  8. Gebruik het tweede deel deeg voor de randen.
  9. Strooi het paneermeel op de bodem ban de beklede vorm (De paneermeel neemt de vocht op van de appels. Je proeft hier niets van).
  10. Doe de appels in de vorm.
  11. Rol het laatste deel deel uit tot een dunne lap en maak er stroken van.
  12. Leg de stroken kruislings op de appeltaart.
  13. Gebruik het overige ei om de stroken van de taart mee in te smeren.
  14. Zet de taart iets onder het midden van de oven en bak in ongeveer 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.
  15. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.
  16. Als dessert natuurlijk lekker als de taart nog een beetje warm is met een bolletje vanille ijs en/of slagroom .
    Neem een kopje koffie of thee en geniet van een lekker stukje taart.

  • Wil je je appeltaart een iets andere smaak geven voeg dan eens wat gedroogd fruit toe. Door het bakken krijg je een beetje het tuti frutti gevoel.
  • Wil je het echt over de top maken voeg dan eens wat fudge toe aan de appeltaart.

Heb je deze appeltaart gemaakt? Laat het mij dan weten op Facebook, Instagram of in een reactie hieronder. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.