Pompoen-wortel-sinaasappel jam en pruimenjam

Pompoen-wortel-sinaasappel jam en pruimenjam

Homemade uit eigen tuin

Zoals jullie weten ben ik laatst een weekend weg geweest naar Duitsland waar ik samen met mijn vriendinnetje allerlei lekkernijen heb gemaakt. Doordat zij een B&B hebben is het ontbijt toch wel het belangrijkste van de dag. Zij serveren bij het ontbijt, waarbij je kan genieten in alle rust,  allerlei homemade lekkernijen o.a. de jam en deze is bijna altijd uit eigen tuin of uit een tuin in het dorp. Het recept van deze pompoen-wortel-sinaasappel jam en pruimenjam wil ik jullie niet onthouden en mag ik gelukkig ook delen.

Ingrediënten

Pompoen-wortel sinaasappel jam
500 gram pompoen
500 gram wortel
water
250 gram suiker
1 zakje geleipoeder
2 tl speculaaskruiden
3 sinaasappels
1 citroen
1 vanillestokje

Pruimenjam
1 kilo pruimen
water
250 gram suiker
1 zakje geleipoeder
1 tl kaneel
sap van 1 citroen

Bereidingswijze Pompoen-wortel-sinaasappel jam

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rooster de pompoen voor 60 minuten.
  3. Snij de wortel in stukken en laat deze in een beetje water koken totdat ze gaar zijn.
  4. Giet de wortelen af en voeg de pompoen toe en pureer de groenten.
  5. Voeg de suiker en de geleipoeder toe aan de groenten.
  6. Ondertussen rasp je de citroen en de sinaasappels en voeg toe aan het pompoen-wortel mengsel.
  7. De speculaaskruiden en het merg van het vanillestokje mogen ook worden toegevoegd
  8. Kook de pompoen-wortel-sinaasappel jam totdat het gaat koken en zet dan op een laag vuur en roer met een houten lepel totdat je een streep kan trekken over de lepel waarmee je jam roert.
  9. Doe de jam in schone (gesteriliseerde) potten en zet op de kop voor 5 minuten.
  10. Daarna draai je ze weer om en laat je het verder afkoelen.

Bereidingswijze Pruimenjam

  1. Verwijder de pitten uit de pruimen en voeg deze samen met de suiker, geleipoeder, kaneel en de sap van de citroen.
  2. Roer het goed door totdat het gaat koken en laat het dan nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  3. De jam is goed als je een streep kan trekken over de lepel waarmee je mee roert.
  4. Doe de jam in schone potten en zet deze op zijn kop voor 5 minuten.
  5. Draai ze daarna weer om en laat verder afkoelen.

  • Bewaar de jam op een donkere plaats dan kun je er enkele weken van genieten.
  • Wist je dat je jam ook over appeltaart kan glaceren zodat de appeltaart gaat glinsteren.
    Bij lekkernijen vind je een simpel appeltaart recept waar bij je de ei kan vervangen door de jam.
  • Heb jij deze pompoen-wortel-sinaasappel jam of pruimenjam gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Facebook
PINTEREST
PINTEREST
Instagram
Follow by Email

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.