Robuuste krentenbollen van Yvette

Robuueste Krentebollen van Yvette

Als ik bij mijn vriendinnetje Yvette ben dan heeft ze altijd iets lekker klaar staan of het staat nog net even in de oven zodat de heerlijke geuren tegemoet komen. Zo ook met deze robuuste krentenbollen. Vorig jaar hebben we ze zelfs samen gemaakt en op de foto gezet. Bij thuiskomst bleek dat er een roze gloed zat op de foto’s. Wat was dat even balen zeg! Iedere krentenbol was opgegeten dus het was niet even opnieuw fotografen. Voor dit recept moet je even geduld hebben maar het is het wachten absoluut waard.

 

Ingrediënten

300 gram krenten
1 kopje witte thee
250 gram bloem (+ extra)
15 gram gedroogde gist
3 eetlepels witte basterdsuiker
300 gram melk
50 gram plantaardige boter
2 eieren
10 gram zout
rasp van een 1 citroen
100 gram gedroogde abrikozen

Bereidingswijze Robuuste krentenbollen

  1. Zet een kopje witte thee en laat de krenten een uur weken in de thee.
  2. Zeef de bloem.
  3. Mix de gist dor de bloem.
  4. Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is.
  5. Los de witte basterdsuiker op in de lauwwarme melk.
  6. Giet het melkmengsel bij de bloem en kneed het tot een egaal deeg (hand of mixer met deeghaken op de laagste stand).
  7. Neem voor het kneden de tijd, hoe langer je kneed hoe beter het deeg wordt.
  8. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een kom onder een schone theedoek om 20 minuten te rijzen op een warme plek.
  9. Laat ondertussen de boter zacht worden.
  10. Scheid 1 ei en mix de dooier samen met het andere ei, de zachte boter, citroenrasp en zout door elkaar.
  11. Roer het eimengsel door het deeg.
  12. Dep de krenten droog.
  13. Snij de abrikozen in kleine stukjes.
  14. Kneed de krenten en de abrikozen door het deeg totdat het soepel en elastisch is tot het niet meer plakt.
  15. Als het deeg te plakkering blijft voeg dan extra bloem toe.
  16. Vorm het deeg weer tot een bal en laat weer 20 minuten rijzen onder een schone theedoek.
  17. Verwarm de oven voor op 250 graden boven en onder warmte.
  18. Haal het deeg tevoorschijn en weeg het deeg en verdeel het deeg in 24 gelijke delen.
  19. Vorm de stukken deeg tot balletjes en leg ze op het bakblik met bakpapier.
  20. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de krentenbollen zit wat ze gaan nog iets rijzen.
  21. Zet het bakblik op een warme plek en laat voor de laatste keer nog 20 minuten rijzen.
  22. Het eiwit dat we nog bewaard hebben mag nu over de krentenbollen heen worden gesmeerd met een kwastje.
  23. De robuuste krentenbollen mogen nu de oven in voor 15 minuten totdat ze een mooie bruine kleur hebben.
  24. Laat de krentenbollen afkoelen op een rooster als je ervan kan afblijven 😉

Geniet ze!


  • Uit dit recept heb ik 12 robuuste krentenbollen gehaald  (tussen de 70-80 gram). Je kan de krentenbollen natuurlijk groter of kleiner maken.
  • Het recept duurt even voordat je er van kan genieten maar geef niet op het is de moeite waard en je kan de krentenbollen invriezen zodat ze langer houdbaar blijven.
  • Willen jullie ook een keer van Yvette haar baksels genieten ga dan een weekendje naar de Eiffel en logeer in haar B&B.
  • Vond jij krenten en rozijn ook zo lekker kijk dan eens naar dit recept voor couscous.
  • Heb jij deze robuuste krentenbollen gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Facebook
PINTEREST
PINTEREST
Instagram
Follow by Email

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.