Shakshuka uit de tahjine, vegan style

Shakshuka uit de tajine

Het is al weer november voor de Swiepswoepswap. Deze keer mocht aan de slag met één van de recepten van Marjolein van Echte Gerechten. Marjolein wil met haar gerechten mensen samen brengen voor een mooier multicultureel Nederland. Als je de website van Marjolein bekijkt zie je dat haar recepten ingedeeld zijn op werelddelen. Mijn oog viel meteen op Midden-Oosters en daar zag ik het recept wat ik wilde maken Shakshuka. Ik had dit gerecht al zo vaak voorbij zien komen op Instagram maar nog nooit gemaakt. Natuurlijk wilde ik mijn eigen twist eraan geven en ik denk dat dat wel is gelukt. Ik vond het gewoon heerlijk. Dankjewel Marjolein dat ik jou deze maand mocht swappen.

 

 

 

70 minuten

 

 

 

2 personen

 

 

 

50 minuten

Ingrediënten

120 gram tofu
1 eetlepel kerriepoeder
3 tomaten
1 rode paprika
2 kleine uien of 1 grote ui
1 laurierblad
1 el lichte basterdsuiker
10  gram harissa mild (Souq)
75 gram Violife Greek white block
1 tl chilipeper
Een handvol verse koriander
Een handvol verse peterselie
Zeezout
Peper
Een paar scheutjes olijfolie
Water

Bereidingswijze Shakshuka uit de tajine

  1. Snipper de ui.
  2. Verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie.
  3. Bak de ui met het laurierblad en de komijn in 5 minuten op halfhoog vuur glazig.
  4. Voeg de basterdsuiker, zout en peper toe en bak nog 5 min. op laag vuur.
  5. Snij de paprika in reepjes en halveer deze reepjes.
  6. Voeg de rode paprika toe aan het uienmengsel en ook de harissa en de chilipoeder.
  7. Laat dit nog 5 minuten opstaan.
  8. Zorg ervoor dat je je tajine al nat hebt gemaakt en doe een wat olijfolie in de tajine.
  9. Verwarm de tajine op het kleinste pitje van het fornuis, op de laagste stand.
  10. De tomaten mogen nu in blokjes worden gesneden en worden toegevoegd aan het uienmengsel.
  11. De peterselie en de koriander kunnen nu fijn gesneden worden en worden toegevoegd aan het uienmengsel.
  12. Breng op smaak met wat peper en zout en voeg een scheutje water toe.
  13. Breng het mengsel aan de kook.
  14. Als het uienmengsel kookt mag deze worden overgeschonken in de tajine.
  15. Doe de deksel op de tajine en laat het een 30 minuten sudderen.
  16. Check tussendoor of het niet te droog wordt en voeg anders een scheutje water toe.
  17. Proef nog even en kijk of er nog wat peperen zout moet worden toegevoegd.
  18. Snij ondertussen de tofu in kleine blokjes en doe deze in een kom samen met de kerriepoeder en wat olijfolie
  19. Bak de tofu goudbruin.
  20. De shakshuka heeft nu een half uurtje gesudderd en de tofu mag worden toegevoegd.
  21. Brokkel de vegan feta kaas en strooi deze over de shakshuka heen.
  22. Laat dit nog een minuut of 5 sudderen totdat de kaas zacht is geworden.

Eet smakelijk!


  • Deze shakshuka mag vast geen shakshuka heten omdat er geen ei in zit maar voor deze vegan variant mag vast een uitzondering worden gemaakt.
  • Shaksuka wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch met brood. Ik heb ervoor gekozen om hierbij pasta te serveren en dat smaakt zeker net zo lekker en als je nog wat over hebt dan kun je het gewoon als ontbijt eten met vers stokbrood😉.
  • Marjolein geeft aan dat je ook grotere porties kan maken en de saus kan invriezen. Bij mij was dit niet aan de orde dus dat moet ik nog even testen.
  • Heb je geen tajine dan kun je dit recept ook maken in een pan met deksel. Oja en als je een tajine gebruikt let er dan op dat de deksel heet wordt en je niet uit je handen laat glippen, zoals ik dat de eerste keer deed 🙂
  • Op zoek naar een ander stoofgerecht wat dacht je van deze sperziebonenstoof?
  • Heb jij deze Shakshuka gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!
Facebook
PINTEREST
PINTEREST
Instagram
Follow by Email

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.