Tajine met geroosterde peer, vijgen en walnoten

Tajine met geroosterde peer, vijgen en walnoten

Deze tajine met geroosterde peer, vijgen, walnoten en kardemom is een van de lekkerste gerechten die ik ken. Zo zou je het moeten eten als bijgerecht volgen de Marrokaanse traditie. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met pittige gerechten. Het is wel bijna zonde om het een bijgerecht te noemen. Je zou het gewoon als extra gang moeten eten of met wat groene salade als lunch.

40 minuten

30 min

4 personen

Ingrediënten

1 el olijfolie
1 el plantaardige boter
1-2 tl kardemompeulen
4 kleine peren
8-12 gedroogde vijgen
175 gram walnoten
1 gedroogde rode chilipeper
2 el honing of (woning)
zeezout
zwarte peper
koriander, vers
1 limoen

Bereidingswijze Tajine met geroosterde peer, vijgen, walnoten en kardemom

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de peren, snij in 2-en en verwijder het klokhuis.
  3. Verhit de olijfolie en de boter in de tajine.
  4. Roerbak de kardemonpeulen 1 minuut.
  5. Voeg de peren toe aan de tajine en zet de tajine 15 minuten in de oven.
  6. Draai de peren tussendoor nog éénn keertje om.
  7. Halveer de vijgen en de walnoten.
  8. Snij de chilipeper in dunne ringen en halveer ze daarna.
  9. Haal de tajine met peer uit de oven na 15 minuten en voeg de gedroogde vijgen, walnoten en de chilipeper toe en meng alles door elkaar.
  10. Schenk de honing over de peren.
  11. Zet de tajine met geroosterde peer, vijgen, walnoten en kardemom weer 15 minuten in de oven, totdat de peer begint te karamelliseren.
  12. Bestrooi het gerecht naar smaak met peper en zout.
  13. Meng het grootste deel van de koriander door de tajine heen.
  14. Snij de limoen in partjes.
  15. Garneer de tajine met geroosterde peer, vijgen en walnoten en walnoten met partjes limoen en de overgebleven koriander.

Geniet ze!


  • Let erop de tajine moet altijd even onder water gezet worden zodat het water opneemt. Hierdoor kan de tajine zelf niet verbranden.
  • Heb je met je vingers aan de chilipeper gezeten was daarna dan altijd je handen. Als je met je handen aan je ogen komt dan gaat het behoorlijk branden.
  • Ben jij gek op tajine gerechten kijk dan ook eens bij het recept van de shakshuka,
  • Van dit gerecht een dessert maken? Voeg dan geen peper en zout toe maar wel een bolletje ijs.
  • Heb jij deze tajine met geroosterde peer, vijgen, walnoten en kardemom gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.