Walnoten-karameltaart

Walnoten-karameltaartje

Volgens mij weten jullie allemaal wel dat mijn vriendinnetje Yvette heerlijk kan bakken. Zo proefde ik al jaren haar walnoten-karameltaart. Hier hoef je geen groot stuk van te nemen maar gewoon zo’n klein stukje en je bevind je in de hemel. Hmm zoo lekker! Ik mocht het recept overnemen maar heb er natuurlijk een kleine twist aangegeven. Ik heb het deeg namelijk vegan gemaakt. I.p.v. een eiwit te gebruiken heb ik gewerkt met No Egg. Het deeg is hierdoor heerlijk bros geworden. Daarnaast ben ik nu wat meer aan het experimenteren met kruiden in gerechten waar je het misschien wat minder verwacht. De tijm in dit taartje is erg verfrissend en een mooie tegenhanger van de karamel.

2 uur (+ een nachtje in de koelkast)

8-10 stuks

18 cm

25-30 min

Ingrediënten

Deeg:
100 gram koude plantaardige boter
2 tl No Egg
1 el water
30 gram witte basterdsuiker
175 gram bloem
1 el water

Karamelvulling:
100 gram suiker
150 gram plantaardige boter
100 gram stroop
200 ml slagroom
180 gram walnoten
20 gram hazelnoten
5 takjes tijm ( 2 voor de decoratie)

Bereidingswijze Walnoten-karameltaart

  1. Maak vaan de No egg en het water (1 el) een papje.
  2. Verkruimel de koude boter met de bloem en de basterdsuiker.
  3. Voeg het No egg papje toe aan het deeg.
  4. Voeg nog wat water toe.
  5. Kneed het mengsel tot een bol
  6. Laat het deeg 1 uur in de koelkast staan.
  7. Voordat we aan de karamel beginnen ruimen we even op. Hier hebben we nu wat tijd voor aangezien het deeg in de koelkast staat.
  8. Doe alle ingrediënten van de karamelvulling in een ruime pan met een dikke bodem.
  9. Breng de karamel zachtjes aan de kook en laat dan 15-20 minuten zachtjes doorkoken.
  10. Blijf ondertussen wel de karamel doorroeren.
  11. Het deeg mag uit de koelkast en worden uitgerold en in een kleine bakvorm (18 cm) worden gedaan.
  12. Zet het deeg nog even 20 minuten afgedekt in de koelkast.
  13. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden voor op boven- en onderhitte.
  14. Giet de karamelvulling voorzichtig op het deeg.
  15. Verwarm de walnoten-karameltaart 25-30 minuten in de oven.
  16. Laat de walnoten-karameltaart in de bakvorm goed afkoelen en zet daarna een nachtje in de koelkast.
  17. Als je de taart in zijn geheel serveert maak de taart dan af om er nog wat verse tijm bovenop te leggen als deze uit de koeling komt.

Dat wordt genieten!


  • Deze walnoten-karameltaart is heel geschikt om in te vriezen. Zo heb je altijd een taartje bij de hand als er onverwachts bezoek voor de deur staat.
  • Het is niet zo moeilijk om Karamel te maken maar mocht je niet zoveel tijd hebben lees dan eens mijn blog over de Caramelzz by Constanz.
  • Je kan in deze taart natuurlijk ook andere noten doen. Denk een aan pecan, macademia of pistache.
  • Heb jij deze walnoten-karameltaart gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.