Aardbeientaart met een crunch

Aardbeientaart

Aardbeientaart met een crunch

Tegenwoordig zie je de mooiste thema taarten op verjaardagen. Ik moet zeggen ik ben er ook fan van maar een frisse aardbeientaart is toch altijd wel favoriet. Toch moet ik bekennen dat toen ik aan de slag ging met deze aardbeientaart dat ik een beetje bang was.  Het werden uiteindelijk zoveel ingrediënten en stappen. Ik ben namelijk van simpel en niet te veel ingrediënten. Maar wat blijkt als je de ingrediënten verdeelt in de delen waaruit de aardbeientaart bestaat dan valt het uiteindelijk best mee.  In het geval dat je nu al aan het schrikken bent, doe het niet. Begin gewoon en je zal versteld staan van jezelf.

Ingrediënten

Springvorm ø26 cm (ongeveer 12 stukken)

Voor het biscuitbeslag
3 eieren
1 snufje zout
75 gram suiker
20 gram boter (margarine)
70 gram bloem
20 gram amandelen, gemalen

Voor de aardbeienroom
agar agar ( gelijk aan 6 blaadjes gelatine)
500 gram aardbeien
100 gram suiker
1 el citroensap
5 dl slagroom

Voor het krokant
175 gram suiker
1 el citroensap
100 gram amandelschaafsel
100 gram havervlokken

Taartrand
4 el amandelschaafsel

 

Bereidingswijze Aardbeientaart met een crunch

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een springvorm in en bestuif hem met bloem.
  3. Splits de eieren.
  4. Klop de eiwitten stijf met het zout.
  5. Strooi er 50 gram suiker over en klop ze helemaal stijf.
  6. Smelt de boter.
  7. Meng de bloem met de gemalen amandelen.
  8. Klop de eidooiers romig met de resterende suiker; voeg het bloemmengsel toe en schenk de nog net vloeibare boter erbij. Spatel in twee porties de eiwitten erdoor.
  9. Schenk het beslag in de springvorm, strijk het glad en bak het circa 15 minuten in het midden van de oven.
  10. Haal de biscuitbodem uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen, verwijder de vorm en laat de bodem helemaal afkoelen op een taartrooster.
  11. Voor de aardbeienroom laat de gelatine circa 10 minuten weken in koud water. Spoel de aardbeien af, verwijder het kroontje en pureer ze met de suiker en de citroensap. Bewaar 2 dl van de puree in de koelkast (voor de garnering).
  12. Knijp de gelatine uit en verwarm deze in 4 el aardbeienpuree tot hij is opgelost. Roer dit mengsel dan door de resterende puree. Zet hem ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  13. Klop de slagroom stijf en schep hem door de stollende aardbeienpuree.
  14. Leg de biscuitbodem op een platte schaal en plaats er een taartring omheen.

Zet de aardbeientaart in de koelkast. Pomtidomtidom….

  1.  Zet het in de koelkast voor minimaal 3 uur.
  2. Intussen kun je de keuken alvast aan de kant maken voordat je met de crunch begint. Het is altijd fijn om in een opgeruimde keuken te werken.
  3. Verwarm voor de kruimels de suiker met het citroensap. Roer het amandelschaafsel en de havervlokken erdoor en roer tot de suiker goudbruin wordt. Spreid het mengsel dan zo dun mogelijk uit op een stuk bakpapier. Laat het afkoelen en hak het in middelgrote stukken.
  4. Verwijder de taartring en druk het geroosterd amandelschaafsel tegen de rand. Bestrooi de aardbeientaart met haverkrokant en besprenkel hem voor het serveren met de apart gehouden aardbeienpuree.

Laat het feestje maar beginnen.


  • Was je geschrokken van te voren van de ingrediëntenlijst? Hoe vond je het nu na het maken van deze taart? Viel best mee toch!
  • Net zo’n spectaculaire taart maken maar dan met iets minder ingrediënten? Kijk dan eens bij deze Kwarktaart.
  • Als je deze taart een dag van te voren maakt is het verstandig om de crunch vlak van te voren op de taart te besprooien. In de koelkast wordt deze namelijk zacht.

Heb je deze aardbeientaart gemaakt ? Laat mij het dan weten via Facebook, Instagram of in een reactie hieronder. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.