Basis Groentebouillon

Basis groentebouillon

Basis groentebouillon

Het zat mij een beetje dwars dat ik nog nooit een groentebouillon had gemaakt en dat ik dat deed met een groenteblokje. Niks mis mee qua maak maar het bleef toch knagen. Na diverse recepten te hebben gezien, gecombineerd, ingrediënten toegevoegd en soms ook verwijderd is dit mijn basis groentebouillon geworden. Super makkelijk om te maken en altijd een verse bouillon op voorraad in de vriezer.

 

Voorbereidingstijd
10 minuten

In de pan
1-2 uur

Aantal
Basis voor 3 pannen soep

Ingrediënten

2 uien
4 kruidnagels
1 knolselderij
2 struiken bleekselderij
2 preien
3 winterpenen
5 teentjes knoflook
4 laurierblaadjes
1 bos peterselie
2 kleine bosjes rozemarijn
1 bos tijm
1,5 el zwarte peper
2 el korianderzaad
1 el hele komijnzaad
5 stukjes foelie
Peper
Zeezout

Bereidingswijze Basis Groentebouillon

  1. Zet een grote pan alvast klaar op het gasfornuis.
  2. Halveer de uien en steek de kruidnagel in de uien.
  3. Schil de knolselderij en snijd deze in stukken.
  4. Deel de bleekselderijstruiken in drieën.
  5. Was de prei goed en snij deze in stukken.
  6. Rasp de winterpeen en snijd de wortels in grove stukken.
  7. Doe al deze ingrediënten voor de basis groentebouillon in de pan.
  8. Voeg ook de knoflook, laurierblaadjes, peterselie, rozemarijn, tijm, zwarte peper, korianderzaad, komijnzaad en foelie toe aan de pan met groenten.
  9. Giet ongeveer 5 liter koud water in de pan met groenten en breng deze aan de kook.
  10. Zet het vuur laag als de basis groentebouillon kookt en laat zo’n 1,5 tot 2 uur pruttelen tot dat de soep ongeveer tot de helft is ingekookt.
  11. Schep tussendoor de schuim van het oppervlak af.
  12. Zet een grote pan klaar en leg daarover een schone theedoek en giet de bouillon hier op.
  13. Laat de groentebouillon uitlekken.
  14. Proef de bouillon en maak op smaak met peper en zeezout.

Eet smakelijk!


  • Deze basis groentebouillon kun je gebruiken voor alle soeprecepten waar water en een bouillonblokje wordt gebruikt.
  • Serveer croutons bij de bouillon en je hebt een lekker 4 uurtje.
  • Verdeel de groentebouillon in bakjes van 1 liter voor in de vriezer zodat je altijd bouillon op voorraad hebt.
  • Heb jij deze basis groentebouillon gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

2 Responses

  1. Hoi Anouk, in de onderste la van onze vriezer ligt een grote plastic zak waarin wij alle afsnijdsels en schillen van onze groente bewaren. Na een week of twee tot drie is de zak goed vol en dan gooien we alles in een grote pan. Laurier, peperkorrels etc erbij en 2 uur zachtjes koken. Perfecte bouillon en heel duurzaam. We doen er ook vaak een schenkel en mergpijp bij, dan 3 tot 4 uur op een laag pitje. Goed zeven door een doek en prachtige runderbouillon. Idem kip. Leuk om je blog te lezen trouwens!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.