Boerenfriet met champignons, tomaat en speckjes

Boerenfriet

Boerenfriet met champignons, tomaat en speckjes

Boerenfriet was vroeger de ideale vette hap. Het gevoel dat je ook nog een beetje gezond deed was denk ik toch hetgeen waardoor het een beetje verantwoord was. Toen ik een paar weken geleden bij de cafetaria stond en niet wist wat ik wilde zag ik daar de boerenfriet staan en ik vond het jammer dat ik deze niet kon bestellen en dat ik hier met een eigen variant moest komen.  Gelukkig is het tegenwoordig niet zo moeilijk om spekjes te vervangen maar met de aardappels wilde ik ook wat anders doen. Dit is dus geen standaard boerenfriet met champignons maar mijn eigen kijk op een vegan boerenfriet.

Totale tijd
45 minuten

In de pan en koekenpan
2 x 3 minuten

In de oven
35 minuten

Aantal
2 personen

Ingrediënten

600 gram geschilde kruimige aardappelen
2 el bloem
1 el zonnebloemolie
1 el kokosolie
250 gram champignons
1 rode ui
6 Roma tomaten
180 gram speckjes (vegan)
witte peper
zeezout (Maldon)
2 steeltjes tijm
Remia Mayolijn (vegan)

Bereidingswijze Boerenfriet met champignons, tomaat en speckjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet de waterkoker aan met een liter water.
  3. Schil ondertussen de aardappelen met een dunschiller.
  4. Snijd de aardappelen door de lengte en dan nogmaals door de lengte. Je krijgt 4 parten.
  5. Doe het gekookte water in een pan en voeg wat zout en de aardappelen toe.
  6. Laat het water opnieuw koken op hoog vuur en zet daarna het vuur op half hoog en kook de aardappelen nog 3 minuten.
  7. Giet de aardappelen af en kook daarna droog.
  8. Strooi de bloem over de aardappelen heen en schud de aardappelen 15 seconden zodat de bloem overal zit.
  9. Doe de zonnebloem- en de kokosolie in een pan en zet de pan op middelhoog vuur.
  10. Voeg de aardappelen meteen toe en bak bruin in ongeveer 3 minuten.
  11. Doe de aardappelen met olie uit de pan in een browniebak en doe deze in de oven voor ongeveer 35 minuten.
  12. Draai de aardappelen naar 25 minuten om.

Als de boerenfriet in de oven staat……

  1. Snijd de champignons in dunne plakjes.
  2. De rode ui mag in kleine blokjes worden gesneden.
  3. Fruit de rode ui in een braad/bak pan.
  4. Voeg de champignons toe en bak deze bruin.
  5. Snijd de tomaten in vieren en voeg toe aan het champignonmengsel.
  6. Voeg witte peper toe om op smaak te brengen.
  7. Voeg de speckjes vlak voor je het champignonmengsel van het vuur wil halen en warm de speckjes even mee.

Op het bord….

  1. Haal de boerenfriet uit de oven en leg op het bord.
  2. Doe de champignons, tomaat en speckjes in een kommetje en zet deze ook op het bord (of gewoon makkelijk rechtstreeks op het bord).
  3. Doe de tijm over het champignon mengsel heen.
  4. Voeg een beetje Mayolijn toe aan de rand van het bord en….

Eet smakelijk!


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.