Karamel shortbread met marmereffect

Karamel shortbread met marmereffect

Karamel shortbread met marmereffect

Dit is zo’n goedje, de karamel, waarbij je de lepel opeet zo lekker vind ik het. Karamel shortbread is dan ook een van mijn favorieten koeken.  Deze koeken heb ik dit jaar voor de kerst gemaakt en als verrassing uitgedeeld aan mijn collega’s die gekozen hadden voor zoet. Vingers werden erbij afgelikt en er stond al snel een rij voor een tweede stukje. Zo fijn dat mijn collega’s al mijn baksels willen testen en ik hoop dat volgend jaar toch weer vaker te mogen doen op kantoor. Maar terug naar dit recept. Ik heb expres twee bakvormen gebruikt zo kun je de kleine karamel shortbread in de vriezer bewaren voor onverwachts bezoek. Wil je maar één koek maken? Gebruik dan hetzelfde recept maar doe dan alles in grote bakvorm. De verhoudingen zullen hetzelfde blijven. Alleen wordt de koek dan iets hoger.

Bereidingstijd
45 minuten zonder afkoelen

Doorsnede
1x 18 cm en 1x 12 cm

In een steelpannetje
10-15 min

In de oven
25 minuten

In de koelkast
Om af te koelen en uit te harden

Ingrediënten

Bodem
225 gram bloem
125 gram boter (vegan)
80 gram lichtbruine basterdsuiker
20 gram vanillesuiker
1 kleine scheut vanille extract
Snufje zout

Karamel
50 gram boter (vegan)
50 gram donkerbruine basterdsuiker
1 blikje gecondenseerde melk
Snufje zout
1 kleine scheut vanille extract

Chocoladelaag
100 gram pure chocolade (50 gram als je alleen versiert)
100 gram witte chocolade (50 gram als je alleen versiert)

Bereidingswijze Karamel shortbread met marmereffect

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Bekleed de bakvormen met bakpapier en vet de randen in.
  3. Alle ingrediënten van de bodem mogen in een kom en kneed er een glad deeg van (je kan dit laten doen door de keukenmachine).
  4. Verdeel het deeg over de bakvormen en druk het goed aan.
  5. De bodems mogen nu in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. De kleine bodem mag er wat eerder uit.
  6. Laat de bodems afkoelen voordat je de karamel eroverheen giet. Zo blijft de bodem lekker bros.
  7. Doe in een pannetje met dikke bodem de boter en laat deze smelten.
  8. Voeg de donkerbruine suiker toe en laat deze smelten.
  9. Een kleine scheut vanille extract erbij.
  10. Voeg hierna de gecondenseerde melk toe en blijf roeren met de garde voor 10-15 minuten.
  11. Het karamelmengsel krijgt een donkere kleur en gaat indikken. Blijf net zo lang roeren totdat je ziet dat deze indikt en je iets meer kracht moet gebruiken.
  12. Giet een klein beetje karamel in de kleine bakvorm en de overige karamel in de grote bakvorm.
  13. Laat ook de karamel laag afkoelen voordat de chocolade laag erop gaat.
  14. Smelt de chocolade au-bain-marie.
  15. Kies welke kleur chocolade je als eerste wil gebruiken en doe de andere kleur in een spuitzak.
  16. Smeer de eerste chocolade dun op de karamel.
  17. Maak met de andere kleur kleine rondjes in één rechte lijn en herhaal dit om de cm.
  18. Pak een satéprikker bij de hand maak een lijn van boven naar beneden, de volgende lijn gaat van beneden naar boven. Zo ga je van links naar rechts zo krijg je het marmereffect.
  19. Zet de karamel shortbread nog even in de koeling zodat de chocolade kan uitharden.

Eet smakelijk!


  • Er zijn verschillende manieren om karamel te maken. Deze manier is de meest makkelijke manier omdat te doen of je moet de karamel kopen. Hier heb ik nog een leuk blogje over geschreven over de Caramelz van Constanz.
  • Ben je ook zo’n karamel lover kijk dan ook naar het recept van de walnotentaart en de fudge.
  • Heb jij deze karamel shortbread gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.