Kikkererwtenburger met mispel-appelchutney

Kikkererwtenburger met mispel-appelchutney

Kikkererwtenburger met mispel-appelchutney

Dit gerecht is ontstaan toen ik in de Beemster (Noord-Holland) was en daar de mispel-appelcutney mocht meenemen. Meteen kwam het idee van een kikkererwtenburger naar boven want ik had wat geopende potjes staan doordat ik het vocht van de kikkererwten gebruikt had voor het paneren van bitterballen. Toen had ik er nog niet aan gedacht om een BIG Tasty  burger te maken maar de supermarkt dacht daar anders over 😊. Ik vond mini Tuks brood en het leek mij zo leuk om daarop de kikkererwtenburger met mispel-appelchutney te presenteren. Je kan de burger lekker alleen opeten, delen met je lief of in vieren snijden en als borrelhapje presenteren.

Totale tijd
20 minuten

In de koekenpan
2x 4 minuten

In de oven
5-8 minuten

Aantal
2 personen (per burger)

Ingrediënten

1 ui
olijfolie
1 teentje knoflook
350 gram kikkererwten
1 tl komijnzaad
½ tl gerookte paprika
1 tl citroensap
1 el tahini
bloem (voor op het aanrecht)
Zeezout en Peper
2 kleine Turkse broodjes
Yoghurt (plantaardig)
Mispel-appelchutney
Zeewier chips (Seamore)

Bereidingswijze Kikkererwtenburger met mispel-appelchutney

  1. Snijd de uien fijn.
  2. Fruit de uien met wat olijfolie.
  3. Voeg de knoflook toe en laat een minuut meebakken. Blijf wel roeren.
  4. Pureer de kikkererwten met een vork, aardappelstamper of grof met de keukenmachine.
  5. Voeg de kikkererwten samen met de uien toe met de komijn en paprika.
  6. Kook al roerend nog drie of vier minuten
  7. Voeg het citroensap toe.
  8. Roer de tahin erdoor. Het kikkererwtenmengsel gaat zich nu binden.
  9. Breng op smaak met wat peper en zout.
  10. Strooi op het aanrecht wat bloem.
  11. Vorm twee hamburgers ter grootte van de broodjes van het kikkererwtenmengsel.
  12. Bak ze vervolgens in de resterende olie gedurende vier minuten aan elke kant.
  13. Doe het Turks brood ondertussen in de oven volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  14. We gaan de Kikkererwtenburger nu opbouwen
  15. Snijd het Turks brood doormidden en smeer de yoghurt en de chutney op beide kanten van het broodje.
  16. Kruimel de zeewierchips en strooi deze boven de mispel-appelchutney.
  17. Leg de kikkererwtenburger op de chips.
  18. Snijd de sla in reepjes en leg de sla er bovenop
  19. Maak de kikkererwtenburger met mispel-appelchutney compleet door het bovenste broodje erop te doen.

Eet smakelijk!


  • Om de kikkererwtenburger met mispel-appelchutney goed te laten staan kan je er een saté prikker insteken.
  • Gebruik je kleinere broodjes pas dan de grootte van de kikkererwtenburger aan. Er is geen vaste maat voor de burgers. Je kan ze ook prima in de vriezer bewaren als ze nog niet gebakken zijn.
  • Gooi het vocht van de kikkererwten, aquafaba, niet weg. Hier kun je mayonaise mee maken.
  • Op zoek naar een andere burger kan dan eens naar deze aubergineburger of bonenburger.
  • Heb jij deze kikkererwtenburger gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.