Paddenstoelensoep met eekhoorntjesbrood

Paddenstoelensoep met eekhoorntjesbrood

Paddenstoelensoep met eekhoorntjesbrood

Terwijl ik deze paddenstoelensoep aan het uitschrijven ben bedenk ik mij hoeveel soorten paddenstoelensoepen er zijn. Vroeger at ik altijd Koninginnesoep of Champignonsoep. Je weet wel van die oranje muts en nieuwjaarsduik.  Nu staan beide (nog) niet op de website maar wel een heerlijke Tom Yum soep.  Deze paddenstoelensoep is wat aardse van smaak door het gedroogde eekhoorntjesbrood en past goed bij een koudere dag als feelgood soepje.

Totale tijd
70 minuten

In de soeppan
55 minuten

Aantal
4 personen

Ingrediënten

25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
250 ml water
50 ml olijfolie
40 gram plantaardige boter
1 prei (stengel)
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 el verse tijm
½ tl piment
40 ml medium sherry
400 gram verse paddenstoelen
1 liter groentebouillon
Peper
Zeezout
Croutons

Bereidingswijze Paddenstoelensoep met eekhoorntjesbrood

  1. Doe het water in een kom en voeg het eekhoorntjesbrood toe en laat 15 minuten weken.
  2. Was de prei en snij in ringen.
  3. Snipper de sjalotjes fijn.
  4. Hak de knoflook fijn.
  5. Het tijmblad mag worden fijngehakt.
  6. Verhit de olijfolie en de boter in een soeppan.
  7. Doe de groenten en tijm die je net hebt gesneden in de pan en laat 10 minuten zachtjes zweten totdat alles zacht is.
  8. Zet het vuur hoger en voeg de piment en de sherry toe.
  9. Laat dit even lekker pruttelen.
  10. Scheur de verse paddenstoelen in stukken en voeg ze toe en roer het een paar minuten.
  11. Haal het eekhoorntjesbrood uit het vocht (maar bewaar het vocht) en dan mogen deze ook in de soeppan.
  12. Zie je dat er in het vocht van het eekhoorntjesbrood zand Zeef het vocht en voeg het vocht dan toe aan de paddenstoelensoep
  13. Laat alles nu ongeveer 20 minuten koken en roer de paddenstoelensoep af en toe goed door.
  14. Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Laat het voor ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  15. Als je de paddenstoelensoep serveert doe er dan wat croutons over heen.

Eet smakelijk!


  • Voor deze paddenstoelensoep heb ik gekozen voor witte en bruine beukenstam, kastanjechampignon en bundelzwam (Bij AH verkrijgbaar in het koelschap)
  • Je kan de soep ook nog pureren maar ik vind het lekkerder om de hele paddenstoel te proeven.
  • Maak je de croutons zelf dan kunnen deze bij stap 14 worden gemaakt.
  • Heb jij deze paddenstoelensoep gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.