Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

Wist je dat pastinaak één van de vergeten groenten is? Vroeger werd dit veel gegeten terwijl wij het nauwelijks eten. Dit terwijl het toch zo lekker is en wat zoetig. Ideaal voor kinderen die niet zo van groenten houden. Stamppot is het liefste wat ik eet tijdens de wintermaanden. Het “moeilijke” van een stamppot is dat vanuit de oudheid het gegeten wordt met vlees. Aangezien ik vegetariër ben is het altijd leuk om iets origineels erbij te verzinnen. Dit recept van de Pastinaakstamppot komt van de website van 24Kitchen en is echt goddelijk! Zo vol van smaak. Ik garandeer je dat je na 1 portie meer wilt.

Ingrediënten

800 gram kruimige aardappels
400 gram pastinaken
2 winterwortels
100 gram boter
1 rode peper
2 rode uien
150 gram dadels zonder pit
65 gram gemende noten
3 el appelstroop
200 ml appelsap
200 ml melk

Bereidingswijze Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

  1. Schil en snijd de aardappels, pastinaak en de winterwortels in gelijke stukken, Zo heeft het dezelfde bereidingstijd nodig.
  2. Breng in een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Smelt 75 gram boter in een koekenpan.
  4. Pel en snijd de ui in halve ringen. Maak de rode peper schoon en snijd in stukjes.
  5. Bak de uien en de rode peper ongeveer 5 minuten in de boter.
  6. Hak de noten fijn.
  7. Snijd de dadels in ringetjes en voeg met de noten toe aan de pan met uien en peper en bak ongeveer 3 minuten.
  8. Voeg de appelstroop en appelsap toe en kook het appelsap in ongeveer 5 minuten tot de helft in zodat de saus de juiste dikte heeft.
  9. Roer de rest van de boter erdoor, zodat de saus gaat glanzen.( Indien je niet zo van boterig houdt , kan je deze stap ook achterwege laten).
  10. Giet de aardappels, pastinaken en wortels af en laat uitdampen tot ze droog zijn.
  11. Stamp de groenten fijn met een stamper en roer de melk (niet alles hoeft) erdoor om de puree smeuïg te maken.
  12. Voeg een beetje peper toe om op smaak te brengen.Lekker ouderwets eten met een kuiltje 😉


  • Schorseneer, Aardpeer en Koolrabi zijn o.a. ook vergeten groenten. Heb jij ze wel eens gegeten?
  • Stamppot associeer ik met de wintermaanden maar ook aan uitwaaien aan zee. Heb je mijn blog over Texel al eens gelezen?

Heb je deze stamppot gemaakt ? Laat mij het dan weten via Facebook, Instagram of in een reactie hieronder. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.