Rode kool soep met appel en tijm
Ik heb een haat/liefde verhouding met rode kool. Vroeger lustte ik het echt niet. Tegenwoordig eet ik rode kool graag ondanks dat er best nogal wat kaneel overheen gaat. Sorry, ik kan het niet laten. Dus voor mensen die geen groenten eten of zoals ik wel eens hoor: “Er zitten rode stukjes in” is dit natuurlijk de ideale soep want zeg nou zelf wie zegt er nou nee tegen een paarse soep?
Ingrediënten
2 rode uien
1 rode kool
1 appel + schijfjes voor de garnering
2 el extra vergine olijfolie
4 takjes tijm + extra voor de garnering
1 groentebouillonblokje
750 gram water
460 ml amandelmelk
2 el balsamicoazijn
Zeezout
Peper
Crème fraîche (vegan)
Bereidingswijze Rode kool soep met tijm en appel
- Pel de uien en snipper ze grof.
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en spoel de rode kool af.
- Snij de rode kool in parten maar zorg dat de reepjes even breed zijn zodat het gelijkmatig kan garen.
- Rasp de appel tot aan het klokhuis.
- Verhit de olijfolie in een (soep) pan / grote pan op middel-hoog vuur.
- Voeg de ui, de rode kool en de appel toe aan de pan.
- Breng op smaak met peper, zout en tijm
- Bak ongeveer 5 minuten en roer regelmatig om te voorkomen dat de bodem aanbrandt.
- Laat het water even koken in de waterkoker.
- Voeg een bouillonblokje en het kokende water toe aan het rodekool mengsel.
- De amandelmelk en de balsamicoazijn mogen ook worden toegevoegd.
- Roer alles lekker door totdat het één mengsel is geworden.
- Laat ongeveer een kwartier met de deksel op de pan pruttelen, totdat de rode kool zacht is.
- Je kan nu twee dingen doen. Je kan de soep pureren met een staafmixer of laten blenderen.
- Proef de rode kool soep en breng eventueel nog meer op smaak.
- Garneer de soep met wat schijfjes appel, tijm en crème fraîche (vegan).
Geniet ze!