Sinaasappel Vanille kwarktaart
Deze taart zou ik graag serveren voor belangrijk bezoek, want kijk die sinaasappel spiegel eens shinen! Toen ik het recept van Smaak het Zelf voorbij zag komen met spiegel wist ik dat ik deze moest maken. Hoewel ik het best spannend vond om de spiegel van de Sinaasappel Vanille kwarktaart te maken.
Ingrediënten
Voor de taart
Springvorm 26 cm rond
200 gram biscuitjes
75 gram roomboter
5 el abrikozenjam (zonder stukjes)
2 vanillestokjes
10 blaadjes gelatine
4 perssinaasappels
500 gram volle kwark
250 ml slagroom
50 gram suiker
Voor de spiegel
4 perssinaasappels
4 blaadjes gelatine
Bereidingswijze Sinaasappel Vanille kwarktaart
- Bekleed als eerste de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier.
- Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine (met de hand of vijzel is het iets meer werk).
- Doe de boter en de abrikozenjam in een pannetje en laat dit op een laag vuurtje smelten (Blijf roeren, je wil niet dat het verbrand).
- Als alles is gesmolten en goed vermengd, dan giet je het mengsel bij de koekkruimels. Meng het meteen goed door, tot alle koekkruimels onder de boter zitten.
- Vul de springvorm met de koekkruimels en druk, met de bolle kant van de lepel, goed aan tot een stevige bodem.
- Zet de springvorm in de koelkast.
- Nu is het tijd voor de kwarkvulling. Leg 10 blaadjes gelatine in een kommetje met koud water om te weken (ongeveer 10 minuten).
- Pers de sinaasappels (4 stuks) en doe het gezeefde sap in een pannetje en warm op een laag vuurtje op.
- Knijp de gelatine blaadjes 1 voor 1 uit en voeg ze bij de warme sinaasappelsap en roer met een garde tot dat het is opgelost. (blaadje voor blaadje).
- Als de gelatine is opgelost haal je het pannetje van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de slagroom samen met de suiker op tot het redelijk stevig is, maar wel luchtig.
- Doe de kwark in een andere kom met de vanille en voeg beetje bij beetje het sinaasappel-gelatine mengsel erbij. Roer steeds goed door tot de kwark en het sap één geheel vormen.
- Als de kwark en de sap gemengd zijn voeg je de slagroom toe en spatel dit rustig door tot het een glad mengsel is.
- Haal de koekbodem uit de koelkast en giet de kwarkvulling er bovenop. Zet het dan weer terug in de koelkast en laat de kwarktaart 4 uur opstijven.
Pomtidomtidom…..
- Na 4 lange uren te hebben gewacht is het tijd voor de spiegel.
- Week de gelatine blaadjes in koud water (ongeveer 10 minuten).
- Pers de overige 4 sinaasappels uit en doe het gezeefde sap in een klein pannetje en warm dit eventjes op. Meng de gelatineblaadjes met de warme sinaasappelsap, tot dat deze zijn opgelost, één voor één.
- Laat het sinaasappel-gelatine mengsel afkoelen tot kamertemperatuur (anders smelt de opgesteven kwarktaart).
- Giet het mengsel over de opgesteven kwarktaart heen en zet hem weer terug in de koelkast.
- Laat het spiegel-laagje ongeveer 3 uur opstijven voordat je de taart uit de springvorm haalt en serveert.Ik werd ’s morgensvroeg heel blij wakker van het resultaat en lekker dat deze Sinaasappel Vanille kwarktaart is!
hoe heb je de plakjes sinasappel boven op de taart gemaakt?
groet Marijke
Hoi Marijke,
Ik heb de plakjes laten drogen in de oven op een lage temperatuur met de oven iets open(lepel er tussen doen). Je moet dan denken aan 100 graden en volgens mij was het een uurtje.
Groeten, Anouk