Spanaki loempia’s

Spanaki loempia's

Spanaki loempia’s

Al een tijdje geleden, voor Covid-19, heb ik een workshop gevolgd bij Koken met Eleferia, de koningin van de Griekse keuken. Daar hebben we toen o.a. een spanakopita (taart) gemaakt. Deze hartige taart is een mengsel van o.a. spinazie (spanaki), ricotta en dille. Dat bracht mij van de week op het idee om deze smaken te combineren tot een loempia. Door het gebruik van filodeeg wordt de loempia knapperig en de vulling is lekker fris.

Totale tijd
50 minuten

Aantal
 12 stuks

In de oven
25 minuten

In de koelkast
Tot het filodeeg is ontdooit

Aantal
1-12 personen

Ingrediënten

140 gram verse spinazie
1 kleine prei
200 gram ricotta
15 gram dille
een mespuntje zout
9 vellen filodeeg
olijfolie

Bereidingswijze Spanaki loempia’s

  1. Haal de filodeeg uit de vriezer en laat het ontdooien.
  2. Bak de spinazie zonder olijfolie in een wok of pan totdat het geslonken is en doe deze daarna in een kom.
  3. Snijd de prei blokjes en bak deze met een klein beetje olijfolie.
  4. De gebakken prei mag bij de spinazie in de kom en kijk of er niet te veel vocht in de kom zit. Zorg er anders voor dat het vocht verwijderd wordt.
  5. Voeg de ricotta toe.
  6. Snijd de dille fijn (dikke stengels mag je weglaten).
  7. Voeg het zout toe.
  8. Roer alles goed door elkaar en zet in de het spanaki mengsel in de koelkast zodat de smaken kunnen blenden.
  9. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  10. Als het filodeeg ontdooid is snijd deze dan door tweeën (ik gebruik vierkante vellen).
  11. Pak een halve reep filodeeg en besmeer deze met olijfolie.
  12. Pak een volgende reep filodeeg en leg deze op de eerste reep en besmeer deze ook met olijfolie.
  13. Doe dit nog een keer zodat je 3 vellen op elkaar hebt liggen met olijfolie.
  14. Haal het spanaki mengsel uit de koelkast en doe wat van het mengsel op het filodeeg aan één kant.
  15. Vouw de lange buitenkant naar binnen en rol het filodeeg strak over het spanaki mengsel.
  16. Bestrijk de spanaki loempia’s aan de buitenkant met wat olijfolie.
  17. Herhaal stap 10 t/m 15 nog 6 keer en je hebt 6 mini spanaki loempia’s.
  18. De spanaki loempia’s mogen nu ongeveer 25 minuten in de oven.

Eet smakelijk!


  • Ben je gek op loempia’s dan kun je deze doperwtenloempia ook uitproberen.
  • Voor dit recept heb ik filodeeg uit de supermarkt gebruikt. Deze zijn uitdagend om heel uit de verpakking te krijgen. Nu heb ik gehoord dat je vers filodeeg op rol bij de Turkse supermakt kan halen. Deze zouden niet scheuren dus het uitproberen waard.
  • Heb jij deze spanaki loempia’s gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.