Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels

Daar zit ik dan op de bank met het vooruitzicht om een stuk te lopen op de hei met dit koude weer. Ik hou ervan! Wat ik eigenlijk het leukste vind is om na het wandelen in huis binnen te komen en dat er dan een warme kop soep klaar staat.  Deze keer zit aan tomatensoep met zure room en basilicum te denken omdat dit een van mijn best bekeken recepten is op de website.  Toch bekruipt mij het gevoel dat ik er iets anders mee wil doen.  Al struinend door mijn kruidenlade vind ik een potje harissa en meteen is het idee geboren, zongedroogde tomatensoep met baconkruimels met als twist die heerlijke harissa.

Bereidingstijd
45 minuten

In de pan
30 minuten

In de oven
1,5 uur

Aantal
4 personen

Ingrediënten

1 el olijfolie
1 ui
2 kleine winterpenen
1 stengel bleekselderij
3 el citroen harissa (Souq)
500 gram Romaatjes tomaten
1 groente bouillonblokje
1,25 l water
5 Tasty Tom tomaten
1 pak vegan spek (8 reepjes)
1 haver fraîche
peper
zeezout

Bereidingswijze Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Snijd de Romaatjes tomaten door de helft en leg met de binnenkant naar boven op de bakplaat met bakpapier.
  3. Breng de tomaten op smaak met peper en zeezout.
  4. Zet de bakplaat met de tomaten in de oven en hou de ovendeur op een kier (met een houten lepel) voor ongeveer 1,5 uur.
  5. Snijd ondertussen de ui fijn. De wortel in rondjes van een halve centimeter en de bleekselderij.
  6. Als de zongedroogde tomaten klaar zijn.
  7. Zet een soeppan op het fornuis op middelhoog vuur.
  8. Doe de olijfolie in de pan met de fijngesneden ui en laat de ui fruiten.
  9. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en laat nog 3 minuten zachtjes meebakken.
  10. De citroen harissa mag nu worden toegevoegd en bak dit even mee totdat het om alle groenten zit en een heerlijke geur afgeeft.
  11. Doe de zongedroogde tomaten in de pan.
  12. Zet ondertussen de waterkoker aan net het water.
  13. Verkruimel het bouillonblokje in de soeppan.
  14. Voeg het water in de soeppan toe.
  15. Snijd de Tasty Tom tomaten in vieren en voeg toe aan de zongedroogde tomatensoep.
  16. Laat de soep koken op hoog vuur en draai daarna naar beneden om de soep nog 20 minuten zachtjes te laten borrelen.
  17. Doe ondertussen in een koekenpan de baconreepjes in bak ze krokant.
  18. Laat ze even afkoelen en snijd de baconreepjes in kleine blokjes/kruimels.
  19. Pureer de zongedroogde tomatensoep fijn met een staafmixer.
  20. Proef de tomatensoep en breng eventueel op smaak met peper en zeezout.
  21. Doe de zongedroogde tomatensoep in kommen en voeg een kloddertje haver fraîche toe.
  22. Verdeel baconkruimels over de tomatensoep heen.

Eet smakelijk!


  • Het is een goed idee om meer tomaten te drogen in de oven. Alle tomaten die je over hebt kun je in een weckpot doen met olijfolie. Zo kun je de zongedroogde tomaten ook voor andere gerechten gebruiken zoals ketchup of tomatenpesto.
  • Heb jij deze zongedroogde tomatensoep met baconkruimels gemaakt? Laat het mij dan weten via Facebook, Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.